Een geschikt hekwerk voor elk terrein

POORTEN

Poorten fungeren als in- en uitgang van een afgebakende ruimte, tuin of bedrijfsterrein. Met een goed functionerende en deugdelijke poort kun je je hekwerk veilig afsluiten en hou je ongenode gasten buiten jouw privé terrein.

Onze poorten zijn van hoogwaardige kwaliteit en indien gewenst kunnen wij ze uitbreiden met extra veiligheidsvoorzieningen. Op de pagina ‘beveiliging’ lees je hier meer over.

zwart hek

Drie soorten poorten

Looppoort
Een looppoort is in de meeste gevallen een draaideur of klapdeur. Deze poorten zijn het meest geschikt voor het afsluiten van tuinen en kleine(re) terreinen en is alleen te gebruiken door voetgangers. De stijl van de looppoort zal volledig aangepast worden aan het hekwerk, zodat het samen een mooi geheel vormt. In principe is standaard hang- en sluitwerk voldoende om dit soort poorten veilig af te sluiten.

Draaipoort
Draaipoorten, van hout of metaal, bestaan uit één of twee openslaande deuren. De breedte van de draaipoort hangt af van de functionaliteit. Voor het afsluiten van een tuin, weiland of dierenverblijf, die alleen te voet bereikbaar dienen te zijn, volstaat een kleine draaipoort. Maar voor grotere tuinen en ruimtes of bedrijfsterreinen wordt veelal gebruikgemaakt van een brede draaipoort, tot wel vijf meter breed, waar met gemak auto’s doorheen kunnen rijden. Daarom wordt een draaipoort ook wel een inrijpoort genoemd.

Tip bij de keuze voor een draaipoort: Hoe zwaar worden de deuren van de poorten? Zijn ze handmatig te bedienen, of is het verstandiger de deuren te laten automatiseren? Dit geeft bovendien het gebruiksgemak dat je niet je auto hoeft uit te stappen om de poorten te openen als je aangereden komt.

Schuifpoort
Schuifpoorten kunnen van hout of metaal gemaakt worden en zijn minimaal drie meter breed. De deuren schuiven aan de zijkanten naar binnen en nemen dus geen ruimte in beslag, zoals bij een draaipoort wel het geval is. Door de minimale breedte van drie meter kunnen auto’s met gemak het terrein oprijden. Uiteraard geldt ook bij een schuifpoort de keuze tussen handmatige bediening en automatische (op afstand) bediening.

Welke poort kies ik?

Welk soort poort het beste past bij jouw hekwerk, hangt volledig af van het soort hekwerk, de beschikbare ruimte en de functionaliteit. Ook de mate van gebruiksgemak, de gewenste uitstraling en de materiaalkeuze spelen een belangrijke rol bij de keuze van een poort. Voor een achtertuin zal een smalle poort, waar alleen voetgangers doorheen kunnen, voldoende zijn. Maar voor grotere terreinen, die met de auto bereikt moeten worden, of waar parkeerplaatsen aanwezig zijn, zal een grotere poort nodig zijn. Ook de keuze voor het handmatig of elektronisch bedienen van de poort is hierbij van belang.

Materiaal van poorten

In de meeste gevallen zal het materiaal van de poort gelijk zijn aan die van het hekwerk, om de stijl en uitstraling van het hekwerk te continueren. Bij een houten hekwerk zal een houten poort het best aansluiten bij hekwerken van metaal, zoals een industrieel spijlenhekwerk of staafmat hekwerk, poorten van metaal. De poort voor een gaashekwerk zal aangepast worden aan het doeleinde van de afbakening. Het spreekt voor zich dat een gaashekwerk om kleinvee te omheinen een ander soort poort behoeft dan de afbakening van een tuin of bedrijfsterrein.